Борислав Гуцанов е водачът на листата на коалиция "БСП за България" в 28 МИР - Търговище!

Борислав Гуцанов е роден на 17 юни 1967 г. във Варна. Баща му - капитан I ранг Гуцан
Гуцанов, най-дългогодишният командир на подводния флот на Военноморските сили на
България, родом е от с. Паничино, Омуртаг. И до днес леля му и братовчедите му живеят в района, в който е преминала голяма част от детството му.

Борислав Гуцанов завършва паралелка с физика в Математическата гимназия във Варна, а след това и ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" със специалност "Корабоводене на гражданския флот". Веднага след дипломирането си във ВВМУ Борислав Гуцанов започва работа като помощник-капитан в Параходство "Български морски флот". След това дълги години трупа опит в корабния бранш.

През 2017 година Борислав Гуцанов завършва с пълно отличие Военна академия
"Г.С.Раковски" - София със специалност "Стратегическо ръководство на сигурността и
отбраната". Две години по-късно, през 2019 г., завършва и курс по "Методика на научните изследвания" - отново във ВА "Г.С. Раковски" - София. През 2021 година от ВА "Г.С. Раковски" - София му е присъдена образователна и научна степен "доктор" по военно-политически проблеми на сигурността.

Става член на Българската социалистическа партия  през 1988 година. През 1995 г. е избран за член на Градския съвет на БСП-Варна и за общински съветник. Два мандата е председател на Общински съвет-Варна, бил е председател на УС на Националната асоциация на председателите на Общински съвети в Република България.
От 2015 година е член на Националния съвет на БСП. В момента е член на ИБ,
организационен секретар на БСП и председател на Националния предизборен щаб.
Борислав Гуцанов е народен представител в 42-то, 45-тото, 46-тото, 47-то и 48-то Народно събрание. Бил е председател и зам.-председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения и зам.-председател и председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление.

Като своя кауза за Търговищкия регион определя възраждането на икономиката, създаване на работещи предприятия и значително намаляване нивата на безработица. Като човек, който има професионален поглед върху икономическите процеси е категоричен, че Търговище и областта не са загубили потенциала си за привличане на инвестиции и предлагане на квалифицирана работна ръка.

Борислав Гуцанов води и листата на социалистите в 3-и МИР - Варна.
Женен е с две дъщери.