142-а годишнина от Освобождението на Търговище

142-а годишнина от Освобождението на Търговище

Уважаеми другари, скъпи съграждани,

На 29 януари съвременно Търговище чества своята 142-а годишнина от Освобождението.

142 години в историята не е голям период, но за живота на хората и за града ни е време на поетапно и смислено развитие, в което нашите предци и ние самите градихме и продължаваме да надграждаме облика на Търговище.

Време, в което дистанцията на годините не трябва да ни води до липсата на памет и забрава на това кои сме, а да възпитава дълбоко преклонение и уважение към освободителите и към дедите ни.

Нито днес, нито преди 142 години е било лесно да се достигне до прозрението, че само с единни усилия може да се осъществяват големи каузи, каквато е Свободата, каквито са тези важни за обществото ни идеи, където всеки джумалия се включва в името на общото благо, независимо от социалния си статус, разбиране и етнос. Така, водени от възрожденския си плам, сме построили църквите, читалищата, школата…и сме постигнали Свободата. Без да жалим сили и собствени средства.

Както днес, така и преди 142 години е от значение какви са делата ни, как постигаме целите си, възрожденски чисти ли са помислите ни, насочени към града и общината.

Нека в този ден на освобождението, дори за миг се запитаме къде е днес Търговище, живеем ли реално в действителността му или съжителстваме в призрачното ежедневие на оцеляването ни.

Да си честитим 142-та годишнина от онзи паметен 29 януари 1878 година, постигнат с цената на многобройни невинни жертви по улиците на града ни, с цената на вековните усилия да се съхраним и да продължим напред, към днешния ни празник.

Честита 142-а годишнина от Освобождението на Търговище, дами и господа!