Бъдещето на Търговище е в нашите ръце

Бъдещето на Търговище е в нашите ръце

"С грижа за Търговище" - под това мото кандидатите за народни представители от "БСП за България" в 28 МИР поканиха на обществена дискусия в областния град бизнесмени, учители, лекари, хора на духовността. Водачът на листата генерал Кольо Милев посрещна с добра дума всеки от дошлите да споделят виждания за бъдещето на региона. Листата на социалистите и техните коалиционни партньори в област Търговище подкрепи и евродепутатът от БСП Петър Витанов.

"Икономиката трябва да има повече от един двигател, за да се развива ускорено. Област Търговище е с потенциал в земеделието, добри са перспективите за инвестиции в различни производства. На Търговище му липсва силното лоби в централната власт и прагматични решения, които да осигурят развитието на региона. Всичко е в нашите ръце", заяви генерал Милев.

Демографският проблем е най-сериозният в областта, обобщи водачът на листата на "БСП за България". И посочи основната причина за кризата - липсата на поминък, на работна ръка, на възможности за реализация на младите. Ако в останалите области на България работещите с основно образование са средно 18 на сто, в Търговище са 36 на сто, което означава, че тези хора са с ниска квалификация и образование, ниско платени, обобщи Кольо Милев тревожната статистика. Хората с по-високо образование бягат от Търговище. "БСП за България" има сериозни приоритети и един от тях са именно младите, припомни генерал Милев.

На много места в областта улиците не са ремонтирани от години. Не искам да говоря за липсата на канализация, за сметосъбирането, за проблемите в транспорта. Пари има, виждате как безпринципно бяха раздавани. Тук е мястото да отворим дума за липсващата децентрализация и наливането на средства в определени проекти в София и още някои избрани градове, подчерта водачът на листата.

Земеделието предоставя сериозни възможности за област Търговище, но целта е да преработваме тук това, което произвеждаме, заяви Кольо Милев. И допълни, че регионът има възможности в тази насока, както и в сферата на биоземеделието.

В областта сериозни са проблемите на здравеопазването - един общопрактикуващ лекар тук обслужва средно над 2300 души, съобщи водачът на лявата листа. Къса се връзката между бизнеса и професионалното образование, между обучението и практиката, сподели кандидатът за народен представител впечатленията си от срещите с учители и директори.

Като бъдещ депутат от област Търговище генерал Кольо Милев да стане инициатор за създаването на работна група с представители на областите Търговище, Разград и Шумен, която да съдейства за възстановяването на летището в Търговище, предложи Стоян Станчев, бивш работник от военния завод "Хан Крум". Той настоя генералът да поеме ангажимент, че военният завод няма да бъде закрит, както и че част от проектите за модернизация на Българската армия ще поемат към Търговище, за да има работа за хората. Местните поставиха с болка проблема за унищоженото в годините поливно земеделие. Земеделският производител Дончо Владимиров поиска БСП да се ангажира със специални проекти за оземляване на хората, а не българската земя да се изкупува на безценица от земеделски октоподи.

Необходимо е БСП да защитава своите кадри и да не се срамува, нито да се отрича от своето минало, категорична бе Ирина Ризова. Не може да не реагираме срещу фалшифицирането на историята, да оставаме безразлични към обругаването на антифашисткото ни минало, заяви Ризова. Председателката на местната организация на Българския антифашистки съюз Костадинка Христова изрази възмущение от отказа на Столичната община да разреши изграждането на паметник на децата, жертви на фашизма. Инициативата на вестник ДУМА е прекрасна, има събрани средства, има проект и ако София не иска, ние сме готови да подслоним този паметник в Ястребино, заяви Христова.

Тази среща ще остави следа във всички нас, обобщи генерал Милев. И пое ангажимент да работи с душа и сърце, с целия си опит и способности за бъдещето на Търговище.

"B Eвpoпa никой не се съмнява, че Бopиcoв и ГEPБ cи oтивaт. Двaмa oт нaй-aвтopитeтнитe aмepикански сенатори зaявиxa, чe имaмe пpoблeм c кopyпциятa. B cъщoтo вpeмe Бopиcoв oтчaянo тъpcи пoмoщ oт Typция и Epдoгaн зa избopитe. В цялaтa cтpaнa ce yceщa, чe cтpaxът e пpeoдoлян и пpoмянa щe имa", заяви Петър Витанов. "Бeз cилнa лeвицa, нe мoжe дa имa cилнo yпpaвлeниe. БСП не иcкa дa взeмa oт бoгaтитe, a дa нaпpaви тaкa, чe дa нямa бeдни, и дa cпpe peкета срещу бизнеса. БСП няма да вдига данъци, напротив - предлага облекчения", отбеляза Витанов.

автор: Ина Михайлова
https://duma.bg/badeshteto-na-targovishte-e-v-nashite-ratse-n240834