Бившият образователен министър проф. Анелия Клисарова се срещна с дейци на образованието от област Търговище.

Проф. Анелия Клисарова, бивш министър на образованието и настоящ зам.-председател на Парламентарната комисия по образование и наука в Народното събрание, взе участие в работна среща в Търговище, инициирана от местната структура на БСП. Проф. Клисарова обсъди проблемите в образователния сектор с учители от областта, които акцентираха в нейно присъствие на едни от най-наболелите въпроси в тяхната педагогическа практика. В работната среща участие взе и ресорният зам.-кмет Рая Матева.

"Озаглавихме срещата "За делниците в образованието", като целта ни е да разберем ежедневните проблеми на учителите и директорите в населените места, да превърнем образованието в реален надпартиен приоритет, така че да бъде усъвършенствана тази система", каза в началото на пресконференцията с медиите проф. Клисарова.

Тя сподели, че според последните изследвания, България губи над 200 000 деца, които остават извън училищната система. А това, че между 5 и 7 клас отпадат около 130 000 и 150 000 ученици също е тенденция, която се увеличава с всяка година.

Сред основните проблеми, изведени от търговищките учители по време на работната среща, е недостигът във финансирането на системата. По думите на бившия образователен министър 97 % от парите в училищата са насочени за заплати, а оставащите 3 % биват недостатъчни за материална база, иновации, модернизация и др.

Относно делегираните бюджети, проф. Клисарова каза, че принципът "парите следват ученика" вече не може да бъде действащ и е изпълнил своята роля още преди години. "Реформа без пари не става, но е нужен баланс между качество, финансиране и защитени училища", коментира пред журналистите бившият министър на образованието.

По другият сериозен проблем в сектора - липсата на ученици за професионалните гимназии, Анелия Клисарова заяви, че в момента се разработва бизнес карта за средното и висшето образование, с която планово да бъдат приемани ученици и висшисти в специалности, от които бизнесът има нужда.

"Това от своя страна обаче е тясно свързано и с икономиката, за да не произвеждаме грамотни-безработни", заяви в Търговище ексминистърът.

Клисарова заяви още, че в новия бюджет ще настояват за 300 млн. лв., които да бъдат специално отделени за модернизация, именно на професионалното образование, в което учениците добиват нужните за тях практически умения.

Неграмотността, стимулите за постижения към учителите и училищата, квалификацията на педагозите, маломерните паралелки и др. - са още от темите, обсъдени на срещата в Търговище. "Трябва ли да се плаща от държавните средства на частните училища?" - този въпроси, бившият образователен министър изведе като един от най-често задаваните на подобни работни посещения.

В обобщение проф. Клисарова бе категорична, че всички тези мнения, предложения и коментари, относно ежедневните проблеми в образователната система, биха довели до качествени, знакови и изключително важни промени в законодателството и нормативните актове.