Да помним, за да продължим

Братската могила в Търговищ

Братската могила в Търговище

Днес е 9 септември!
Навършват се точно 70 години от паметната дата. Тя е паметна, точно защото трябва да се помни, за да можем да продължим… като род, народ и нация.
Тази дата, колкото и оспорвана да е от някои наши съвременници, има своето място в историята на страната ни…
Всъщност участниците в антифашистката съпротива в България са първите съюзници, в тила на врага, не само на Червената армия и Съветския съюз, но и на САЩ, Франция, Великобритания, обединени тогава в Антихитлеристката коалиция…
На тази дата трябва да почетем паметта и на жертвите в антифашистката съпротива от нашия регион - 216 души - чиято саможертва е имала смисъл, има и ще има, и заслужава уважение, а сред тях са и шестте невръстни деца от с. Ястребино, за които никой в последните 25 години не се извини или поне не изказа съжаление.
70 години от 9 септември 1944 година -
дата историческа, дата празнувана, възвеличавана, дата отричана и поругавана. Нека Девети септември е преврат, въстание, всенародна революция, за някои - чужда окупация!
Живите помнят!
Девети септември донесе свобода за политзатворниците и концлагеристите (31 000), за интернираните (15 000), за оцелелите партизани. А мъртвите - 9 140 партизани и 20 000 ятаци и техните семейства, не малко деца и юноши?
Докато ги помним - живи са!
Но донесе Девети септември - нов живот! Синеблузи младежи и девойки строиха "в студ, дъжд, пек и мраз" прохода в Хаинбоаз, ЖП линията Перник-Волуяк, язовир "Копринка". А после? Строиха се училища, читалища, болници, заводи и комбинати, ТЕЦ-ове, АЕЦ "Козлодуй", стигнахме Космоса. Само в Търговище се построиха Дървообработващ комбинат "Стефан Дечев", Завод за хладилна техника "Зора", Машино-ремонтен завод "Хан Крум", Акумулаторен завод "Енергия", Приборостроителен завод "Тодор Петков", Завод за корабно електрооборудване "Неделчо Камов", Лозаро-винарски комплекс "Винпром", Завод за плоскости от дървесни частици, две шивашки фабрики, Завод за безалкохолни напитки и минерални води, …
Ширнати лозови и житни масиви.
Математици, учени, артисти, певци и спортисти разнесоха славата българска!
И да се отрича всичко построено и постигнато от българския народ?! Всичко това вече почти сринато в последните 25 години!? Живите помним, но трябва да научат и запомнят децата ни!
Някъде чезнат паметниците на антифашистите! Някъде братските могили биват поругавани!
ЖИВИТЕ ПОМНИМ!
На всички, които помним, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!