Девети септември е повратна дата за развитието на България към добро

Grupa1

Страната ни не трябва да допуска човеконенавистни идеологии, ние сме един от малкото острови на стабилност, заяви Явор Куюмджиев.
Над 250 социалисти от Търговище и областта, се събраха на паметната за тях дата Девети септември. Членове и симпатизанти от различни поколения отбелязаха 70-тата годишнина от антифашисткото въстание в ресторант в центъра на Търговище и откриха предизборната си кампания. Социалистите решиха да отбележат празника си по-скромно и да не правят грандиозни откривания със скъпи концерти, заради трагичните събития в България от последните седмици, които отнеха човешки животи.
Поздрав от единствения останал жив в района партизанин, Григор Савов, трогна търговищките социалисти. На три видеостени за всяка отделна зала, беше прожектирано обръщението на 91 годишния антифашист, който пожела на социалистите: "Бъдете живи и здрави и изпълнявайте идеите, за които Тузлука даде своите най-верни синове и дъщери"."Ако не беше 9-ти септември, България едва ли щеше да запази своята териториална цялост и държавните си граници, които имаме днес. Девети септември беляза коренен поврат в развитието на България. Тази дата донесе ентусиазъм, който превърна Родината от малка бедна страна в развита индустриална държава", заяви областният лидер на БСП - Търговище Свилен Василев. Той пожела достоен резултат за левицата на предстоящите избори и представи кандидатите за народни представители в регион Търговище.
"Много е важно на пети октомври да се изправим всички заедно, защото сме останали единствената здрава сила в страната, която може да спре настъплението на едрия капитал, на хората, които не се интересуват от живота на обикновения гражданин" - заяви водачът на листата Явор Куюмджиев. Той призова социалистите да съхранят идеите, заради които преди 70 години са дадени свидни жертви и е станал възможен Девети септември. Според Куюмджиев целите и идеалите са същите както преди 120 години.
"Първото е чиста и свята република. Ние винаги сме били републиканци. Второто е справедливост. Социална справедливост и равенство пред закона. Третото, което според мен е изключително важно е: Никога против Русия! Това са нашите ценности и трябва да ги защитаваме ежедневно" - каза още водачът на листата.
"Преди 70 години се е случило нещо знаменито - нашите майки и бащи са успели да се преборят с една човеконенавистна идеология. Днес България е едно от малкото останали островчета и не бива да допускаме такива идеологии отново". Като пример Куюмджиев припомни какво се случва в Украйна - там има рецидиви на фашистките идеи и техни последователи горят своите съграждани, а някои държави ги определят като демократи, каза кандидатът за народен представител!
"На пети октомври, верният номер в интегралната бюлетина е 22!", завърши словото си Явор Куюмджиев.
По-рано през деня кандидатите от листата на коалиция "БСП - лява България" и много граждани поднесоха цветя и венци на партизански паметници в Антоново, Попово и Братската могила в Търговище.