Европа трябва да разбере, че не може винаги България да е губещата страна

Явор Куюмджиев с участници във форума

Явор Куюмджиев с участници във форума

Водачът на листата на "БСП-лява България" за 28 МИР - Търговище, Явор Куюмджиев, днес се завърна от Лондон. Той взе участие във форума "Енергийна сигурност на ЕС и България". Домакин беше организацията на БСП в столицата на Великобритания и представители на Лейбъристката партия. Събитието се проведе в британския парламент. Присъстваха повече от 70 участници от ЕК във Великобритания, Кралския институт по международни отношения, посолството на Руската Федерация в Обединеното кралство, Демократическата партия на Италия, Партията на европейските социалисти, политици от Лейбъристката партия, експерти и преподаватели по енергиен мениджмънт от университетите Кингтън Колидж, Кеймбридж и Оксфорд.
Явор Куюмджиев беше поканен като представител на БСП и водещ енергиен експерт в България. Основните теми, по които дискутираха участниците на форума, бяха общоевропейската енергийна политика и проектът "Южен поток". След дебатите , в които се включиха аргументи "за" и "против" "Южен поток", се наложи мнението, че проектът е важен и необходим за енергийната сигурност на европейските страни, през които ще минава газопроводът. Явор Куюмджиев беше аплодиран след своето изказване, в което изложи политическата си и експертна гледна точка за ползите от проекта. Според него, "Южен поток" е изключително важен за България, защото осигурява различно трасе за газ и заобикаля размирните територии, които могат да доведат до спирането на доставките. Освен това, проектът ще носи 1 млрд. долара приходи за страната ни от транзитни такси, в продължение на много години.
"Категорично отстояваме нашата ориентация към ЕС и НАТО и ще бъдем техни лоялни партньори и занапред, но не можем повече да плащаме тази лоялност с цената на обедняване на българските граждани!", заяви Явор Куюмджиев пред участниците във форума. Той припомни, как през 2009 г. България загуби 250 млн. евро само за 2 седмици, заради спирането на газа от Русия за Украйна. Тези загуби никой не ни ги възстанови, каза Куюмджиев. "Не може повече България винаги да е губещата страна", подчерта още Явор Куюмджиев.
"Достатъчно щети претърпяхме заради югоембаргото, затварянето на блокове на АЕЦ "Козлодуй", загубихме пазари и милиарди долари заради войната с Ирак! Сега отново трябва да губим милиарди заради чужди интереси!". По време на дискусията, Куюмджиев зададе риторичния въпрос: "Аз съм български политик! Как да обясня на българските граждани, че една зима ще стоят на тъмно и студено, за да бъдем лоялни на някой друг, който налага демокрация в Украйна?!"
"Европейската солидарност трябва да е двупосочна. След като ние сме лоялни партньори, редно е и европейските институции да разберат, че не можем да плащаме скъп ток и да купуваме газ на висока цена", завърши изказването си Явор Куюмджиев.