Ген. Кольо Милев на среща с НПО: Слагаме начало на цялостна промяна в политиката за децата и семействата

"В платформата и в програмата си за управление в първите 100 дни БСП е заложила децата до 14-годишна възраст да получават безплатни лекарства. Въвеждането на такава мярка е само началото от цялостна промяна в политиката за децата, семействата и младите хора, която БСП ще отстоява и реализира в следващия парламент".

Това каза водачът на листата на БСП в област Търговище ген. Кольо Милев по време на дискусия с представители на НПО сектора от региона в сряда. В срещата участва и евродепутатът Цветелина Пенкова, член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

"Реализирайки различни застъпнически инициативи, стигаме до информация че в почти всички европейски държави консумативите за отглеждане на малки деца са безплатни. У нас не е така, а нужда има, особено за общностите, сред които гражданските организации работим", потвърди необходимостта от държавна подкрепа ръководителят на Клуба на стопанските организации в Търговище Невяна Маджарова.

В него доскоро са членували 36 организации. Част от тях, сред които Общински читалищен съвет, сдружение ДАР, Дружеството за психично здраве, психолози се включиха в обсъжданията на проблемите на сектора с евродепутата Цветелина Пенкова. Участници в срещата поискаха и държавно финансиране на програми за ранно детско развитие, които да бъдат безплатни за деца от социално уязвими групи.

"ЕС може да финансира определени проекти, но политиката е национален въпрос и затова са парламентарните избори. Никой няма да дойде и да направи нещо вместо нас. Затова е ключово как ще гласуваме този път. Аз изпитвам неистов ужас, че във всяка зала въпросът, който се задава към нас е за финансиране по европейските програми. Като че ли през 2007 г., влизайки в ЕС повече говорихме какво ще дадем, а сега само какво ще вземем. Липсата на самочувствие за мен е необяснимо и има неистова нужда от промяна в това отношение", коментира Пенкова.

По думите й предстои тежка зима и са необходими незабавни и разумни решения на национално ниво.

Пенкова сподели, че гражданският сектор има ключово значение при обсъждането и създаването на регулации в ЕС. "На европейско ниво диалогът с НПО сектора е много интензивен и всичко се случва след многократни и активни консултации. За мен е недопустимо и безотговорно политици и публични фигури в България да заклеймяват целия граждански сектор. Да, има процент недействителни организации, но това важи и за всички други сектори", отговори Пенкова по повод възмущението на присъстващите, че през последните години техните организации са били квалифицирани по всевъзможни начини и определяни като "соросоди" или "грантаджии".

"Ние сме ежедневно на терен, но трудно пробиваме в институциите, обикновено ни отговарят формално и много разчитаме, че в новия парламент ще има чуваемост за неправителствения сектор", обърна се Невяна Маджарова към ген. Кольо Милев.

От своя страна той прие отново поканата да бъде член на парламентарната група "Приятели на децата", която Националната мрежа за децата инициира в парламента.

Цветелина Пенкова, ген. Кольо Милев и кандидатите от листата д-р Светослав Стефанов, Йорданка Георгиева, Павлинка Тасева, Десислава Петрова и Галин Дачев обиколиха и останалите общини. В Попово те разговаряха с млади експерти по управление на европейски проекти. Социалистите посетиха парка на авиацията в Омуртаг и се срещнаха с жители на Омуртаг и Антоново.