Ген. Кольо Милев: Проблемите в армията да се решават с повече лидерство и експертност, настоящото ръководство на военното министерство пропиля много време

Ген. Кольо Милев: Проблемите в армията да се решават с повече лидерство и експертност, настоящото ръководство на военното министерство пропиля много време

"Повече лидерство е нужно в ръководството на Министерство на отбраната, личности, които са в състояние да подберат най-добрите експерти за ведомството, за да се повиши експертността и да се решат проблемите в армията. В момента те основно са два - хората и модернизацията на армията". Това заяви пред "Българска свободна телевизия" водачът на листата на "БСП за България" в област Търговище ген. Кольо Милев, чиято професионална кариера в продължение на 39 години е свързана с армията.

По думите му настоящото ръководство на МО не се справя с окомплектоването на армията, тъй като в някои видове въоръжени сили се стига и до 25% незаети места.

"Трябва да се повиши и мотивацията, което не става с 10% увеличение на заплатите всяка година. Лидерството, за което говоря, изисква и поставянето на темата във фокуса на обществото. Заради некомплекта армията има затруднения да изпълнява професионалните си задължения и това се признава и в докладите на МО, както и в последния стратегически преглед.", посочи ген. Милев

Според него командирите по места да бъдат приобщени в търсенето на добрите решения за армията, тъй като в момента средствата се раздават централно и командирите нямат влияние върху повишаването на авторитета и мотивацията на военнослужещите.

"Нашите приоритети са свързани не само с това, което в момента предвижда Министерството на отбраната - построяването на жилища, това можеше да се случи много отдавна, през тези четири години голяма част от нуждаещите се трябваше да бъдат подсигурени. Има една плахост в действията и едно губене на време по подготовка на документация и провеждане на процедурите, защото административният капацитет навсякъде в България е много нисък", коментира водачът на листата на БСП.

Вторият приоритет за него е модернизацията на Въоръжените сили, в които техниката е от миналия век. "Ние дори като опозиция подкрепихме някои модернизационни проекти и сме за модернизацията на армията, но като офицер и генерал от сухопътните войски винаги съм искал проектите да вървят равномерно и макар че бяха дадени много средства за военновъздушните сили, ние нямаме нищо реално, едва ли не сме в началото на започването на работа в това Народно събрание", каза ген. Милев.