Ген. Кольо Милев: Широката лява коалиция може да е изненадата на вота.

Ген. Кольо Милев: Широката лява коалиция може да е изненадата на вота.

Ген. Милев, преполовихте предизборната кампания, срещнахте се с много хора. Какво е най-общото Ви впечатление? Има ли у тях нагласа за промяна?

На терен ясно се усеща ръст в подкрепата за БСП.  Всеки ден се срещаме с много хора. Моето впечатление, че те са по-активни и с повече спокойствие споделят мнението си. Като че ли страхът е отстъпил пред надеждата, че моделът на управление най-после ще се промени. Работата на служебния кабинет също ги обнадеждава. Много злоупотреби станаха ясни, много хора "прогледнаха". Има една приказка: тръгне ли едно свлачище, връщане назад няма. Корупционното свлачище ГЕРБ тръгна надолу и е време за укрепителни мерки, за нов градеж.  

Аз вярвам, че широката лява коалиция може да е изненадата на вота. Обединението на леви формации около БСП се приема добре. Има и още един фактор за ръста на доверието -  хората осъзнаха, че ролята на БСП в следващия парламент ще е ключова и че без нашата политическа сила не може да се състави стабилно управление. Защото докато другите правят сметки, БСП винаги е правила политика.  Сега много се говори за "партиите на протеста". Но хората не бива да забравят, че много преди площадните протести миналато лято, само БСП спираше ГЕРБ от тоталното овладяване на държавата.

Кои са най-болезнените точки на живота ни, в които ГЕРБ не само не направиха нищо, а се провалиха?

Още първото управление на Борисов попари всички надежди за "генерална промяна". При втория кабинет нещата се влошиха, но все още имаше някаква фасада на демокрация. Но при третия държавата тръгна в опасна посока. Сега сами признават, че са оставили хаос. Как иначе да разбираме предизборното им мото? Ред в хаос ще слагат управлявалите едно десетилетие… 

Управлявваха силово и ни завеща огромна корупция. За 11 години не беше извършена нито една модернизационна реформа в нито един сектор. Визията им се изчерпваше със строителство и ремонти. Ясно е защо - за да се създаде една добре охранена клиентела от фирми. Казаха ни го и държавите отвън, нищо че ние си го знаем. Но години наред само БСП имаше смелостта да го заявява. 

Вместо модерна администрация и служби, имаме активисти на ГЕРБ навсякъде. Вижте само какво организирано отпускарство настъпи в службите, когато дойде служебният кабинет! Посланието на тези хора беше ясно: ще изчакаме "нашите" да се върнат. Но сгрешиха, защото лавината тръгна и връщане назад няма. На 4 април хората бяха категорични в едно: не искаме повече Борисов на власт. На 11 юли това ще бъде потвърдено още по-категорично. 

Има ли БСП банка от специалисти, които могат да оглавят правителството, след евентуална промяна на изборите, за съставяне на коалиция в ляво и за инжектиране на разум, справедливост и напредък в политическия и стопанския живот на страната?

Истината е, че няма по - подготвена от БСП да поеме ключа за управлението на страната. За да си изявена опозиция, каквато бяхме ние в продължение на години, се готвиш всеки ден. Имаме десетки законопроекти, които не видяха бял свят, защото управляващите ги спираха, без значение беше за тях како се предлага. За сметка на това прокарваха лобистки текстове, но не и нашите предложения за социални законопроекти като Кодекса за социално осигуряване, който трябваше да преизчисли всички пенсии, като Закона за местните данъци и такси, с който да се предвидят безплатни градини и ясли.

Истината е, че трябват хора с опит, а на месии в управлението.  На такива сме се нагледали. Аз откривам немалко прилики на Слави Трифонов с ранния Борисов, например. Какви очаквания може да имат хората към партията му? Той събира хора около себе си заради популярност, а не защото е показал, че може. На нас не ни трябват сценаристи, а хора, които разбира от политика. Този филм с месиите, които идват ни оправят, вече сме го гледали. Телевизията дава популярност, но не те учи да си политик. Политиката е работа на терен, всеки ден да си сред хората, а не да живееш в паралелен свят. Какво ще стане после, когато дойдат реалните проблеми, когато трябва да се седне на маса за преговори и всеки трябва да защити реална програмата си. Затова призовавам холата да гласуват с повече разум, емоциите нека отстъпят назад.