Ген. Кольо Милев: Училището винаги е било ценност за българина и трябва да запази важното си място в обществото

Ген. Кольо Милев: Училището винаги е било ценност за българина и трябва да запази важното си място в обществото

Училището винаги е било ценност за българина и трябва да запази важното си място за цялото ни общество. "БСП за България" ще работи за качествено образование, за равен достъп на децата до училище в цялата страна, за възможности за квалификация на учителите и пълен преглед на учебното съдържание, така че да е адекватно на възрастовите и психологическите способности на децата", каза ген. Кольо Милев, водач на листата на БСП в област Търговище.

При посещението си в с. Трескавец той говори с хората за оцеляването на единственото училище в селото. По думите им закрие ли се училището, ще се обезлюди и селото. Единствената причина това да не се е случило досега, както без колебание бе закрито училището в с. Буйново, е, че то е със специален статут на защитено училище.

Ген. Милев посети селото тази неделя заедно с Десислава Петрова, кандидат за народен представител от листата на "БСП за България" в Търговище и Нели Николова, председател на Общински съвет на БСП Антоново.

В Община Антоново през настоящата учебна година функционират 4 учебни заведения и 1 средищна детска градина с филиални детски групи в 4 населени места.  В СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" гр. Антоново се обучават 223 ученици, в Начално училище "Д-р Петър Берон" в с. Изворово - 13, ОУ"Н. Й. Вапцаров" в с. Стеврек - 35 и ОУ"Н. Й. Вапцаров" в с. Трескавец - 21 ученици. Поради ограничения брой на учениците в училищата функционират маломерни и слети паралелки.

Училището в с. Трескавец съществува единствено благодарение на статута си, а филиала на детската градина е закрит още през 2020 г. Ако този специален статут отпадне, то няма да издържи финансово и също ще бъде закрито, алармират жителите.

"Селото е най-голямото в община Антоново, но голяма част от хората живеят и работят в чужбина. Малкото останали негови жители се борят да запазят своето училище, надявайки се така да се противопоставят на настъпващото обезлюдяване, заличило много други села със сходна съдба", каза още ген. Милев. По думите му държавата трябва да има ключова роля за подкрепа на обезлюдяващите се български региони.