Ген. Кольо Милев: За да видиш обезлюдената България, трябва да слезеш от джипката

Ген. Кольо Милев: За да видиш обезлюдената България, трябва да слезеш от джипката

"Бедността и липсата на поминък са корените на демографската криза, която у нас се превръща в катастрофа. В последните години по брой на населението се връщаме назад в годините след войната - 1946-1947 г.! Обезлюдяващата се България се вижда с просто око от всички. Не съм сигурен обаче каква е видимостта от джипката за управляващите. Но знам, че най-адекватната антикризисна мярка е промяна в управлението. На 4 април основната битка е между БСП и ГЕРБ - между политиката с грижа за хората и политиката на безогледната употреба на властта. Смятам, че демографските проблеми могат да се решат само с повишаване качеството на живот в най-засегнатите области, с активна регионална политика на държавата за изравняване на различията между отделните региони, с икономика, основана на растеж, а не на европейските фондове" - заяви водачът на листата на "БСП за България" в Търговище ген. Кольо Милев.

Социалистът обърна внимание на това, че Търговище е сред областите, които имат нужда от подкрепа, тъй като ключовите показатели за развитие в региона остават под средните за страната.

"Общ проблем във всички села е обезлюдяването и липсата на поминък. При срещите ми в селата Бистра, Ралица, Здравец, Дралфа, Надарево, Стража, Певец, Дългач и навсякъде другаде хората не скриват огорчението си, че деца и внуци са принудени да напускат родните си места заради липсата на реализация. Друг парадокс е, че ГЕРБ не спира да се хвали със строителство на пътища, а няма осигурен обществен транспорт от Надарево до Шумен, където хората основно успяват да си намерят работа. И това не е единичен случай. Нуждата от подмяна на водопроводната мрежа не е проблем от вчера, има го на много места в страната, но тук честите аварии особено през летните месеци се отразяват на реколтата и на животните. Такива проблеми има в селата Певец и Надарево, където освен честите аварии, хората се оплакват от лошо качество на водата и силно завишени цени", каза още Милев, като допълни, че една от основните цели на "БСП за България" е да стимулира земеделското производство, което да осигурява и заетост, и прехрана на повече хора.