Група интелектуалци се срещаха с граждани от Търговище - представители от различни социални групи

1Известният журналист и дипломат Иван Гайтанджиев бе в Търговище за серия срещи с представители на културните и бизнес среди, интересуващи се от близки контакти с Китай и други страни в Азия.

Заедно с издателя Иван Гранитски и академик Георги Марков, той бе в града по покана на д-р Красимир Мирев - водач на листата за общински съветници и Диан Цонев - кандидат за кмет на БСП.
Изключително компетентно и на високо научно ниво академик Георги Марков посочи нови моменти по повод избухването и хода на Втората Световна война.

При всяка среща Иван Гайтанджиев прави изключително интересен анализ на актуалната политическа ситуация в страната.

Според него предизборната кампания в цялата страна се развива изключително вяло, макар и в последната седмица да се забелязва известно оживление. На много места цари пълна апатия, избирателите са демотивирани да гласуват, а това ще доведе до ниска избирателна активност. В тези условия платеният и етническият вот отново ще имат голяма тежест.

Иван Гайтанджиев направи анализ на действията на отделните политически сили в кампанията.

С поведението си управляващата партия ГЕРБ изпраща послание, че изборите са предрешени, че няма смисъл да се гласува, защото договорките се правят някъде "там", на скрито, извън контрола и без знанието на гражданите.

След пика на популярността си през 2011 г., партията на Бойко Борисов постоянно губи избиратели и ако все още е първа сила, то е по-скоро заради слабостта на основния си конкурент - БСП. Очевидно в ГЕРБ разчитат на ниска активност, която ще позволи на мобилизираното твърдо ядро на партията, с помощта на силен корпоративен вот и вероятно - на  закупени гласове, да вземат превес на много места в страната и да излъчат кметове и най-много общински съветници в местните парламенти.

С това си поведение управляващите обаче демотивират и собствените си избиратели, не само тези на опонентите. Така рискуват да бъдат неприятно изненадани от резултатите на 25 октомври, тъй като победата им никак не е сигурна, още по-малко предрешена.

БСП пък се връща към оригиналния си образ на лява партия, защитаваща социалните придобивки на хората.

Ръководството на партията правилно е решило да се насочи към изначалната идеология на социална партия, към традиционното ляво, за което приоритет са здравеопазването, образованието, активизиране на производството.
Макар да е в сложно организационно състояние, Социалистическата партия най-вероятно ще намери сили да мобилизира привържениците си. В последните месеци там се наблюдава процес на консолидация и стабилизиране на структурите. Прогнозите за предстоящ провал, излъчвани от среди около ГЕРБ, са силно преувеличени, твърди Гайтанджиев.

В Реформаторския блок тече непрекъснат спор за лидерството на организацията, вътрешни напрежения правят организацията нестабилна и отвън изглежда постоянно пред разпад. Отношенията на Блока с ГЕРБ не са никак добри, но и двете искат да запазят формАта на това правителство, затова полагат много усилия да тушират напрежението между тях.

Тези избори обаче ще докажат, че РБ има непропорционално голям дял от централната власт, в  сравнение с влиянието им в страната.

За ДПС тези избори имат особена важност - те ще покажат как ще се развие оттук нататък диалогът им с ГЕРБ. Няма съмнение, че целта на Движението е да участва пряко или коствено във властта, но колкото по-голяма е политическата им тежест в общините, толкова по-желан и даже неизбежен партньор ще бъдат за ГЕРБ.
Освен това, на тези избори ДПС отново ще опитат да докажат, че не са етническа партия, разширявайки географията на своя успех. Все пак, драматични успехи или загуби за ДПС са малко вероятни.

Патриотичният фронт също едва ли ще ни изненада с кой знае какви успехи извън районите, където традиционно са силни ВМРО и НФСБ.
Ако се обединят всички патриотични организации в една политическа структура, тяхната тежест би била съществена - около 10-15% от избирателите биха гласували за такава формация. Но засега няма никакви индикации, че това е възможно. Точно обратното - в Патриотичния фронт постоянно възниква личностно съперничество и спор "кой да води бащина дружина".

Поведението на АТАКА вече е толкова предвидимо, че не заслужават коментар - по време на всяка предизборна кампания те предизвикват скандали и така консолидират електората си. Или поне го правят да изглежда, че това е причината, а всъщност купуват гласове, както и много други партии.

Иван Гайтанджиев е особено ценен и със задълбочените си познания за сложната геополитическа обстановка в момента, както и с връзките си с политическия и бизнес елит в страни като Китай, Япония, Египет и други арабски държави.
Неговият анализ за икономизацията на политиката - вътрешна и външна предизвиква въпроси и оживена дискусия. Според г-н Гайтанджиев в момента светът е фактически многополюсен, като големите икономически сили определят политическите полюси:

САЩ, Европейски съюз, Русия, Китай, Индия, Япония и другите далекоизточни икономически гиганти, Бразилия и Южноафриканската република.
В същото време светът за първи път от много десетилетия насам е изправен срещу ясно изразена и точно определена опасност - ислямистки тероризъм, в лицето на Ислямска държава и сателитните й терористични организации, който водят война с населението на Близкия Изток и Северна Африка и пораждат невижданата за Европа бежанска вълна. Това засега е проблем точно на Европа и ЕС, тъй като демографския натиск върху Стария континент дестабилизира отделни страни в Евросъюза и поражда разделение на лагери.

Според г-н Гайтанджиев България има особено място в този многополюсен свят, но за да отстоява своите интереси, трябва да престане да отговаря на всички искания  "Yes, M'аm/Sir!", а да предяви реалните си стратегически цели, съответстващи на интересите на народа.