Как се гласува машинно - БСП с акция сред избирателите в Търговищко

Как се гласува машинно - БСП с акция сред избирателите в Търговищко

Кандидатите на "БСП за България" и предизборният щаб на коалицията провеждат разяснителна кампания сред избирателите за машинния вот по време на срещите си. С помощта на изборен симулатор и таблет те показват стъпките, през които минава гласуването на машина.

"Машинното гласуване е лесно и в това се убеждава всеки, който отдели минута, за да гласува чрез симулатор. Освен това гласуването с устройство защитава вота, ще намали значително недействителните бюлетини и други порочни практики", посочват от БСП.

Според водача на листата на БСП за България ген. Кольо Милев проведените в неделя частични избори в Благоевград и още седем кметства в страната могат да се разглеждат и като репетиция за предстоящите парламентарни избори.

"Вотът в Благоевград показа, че въпреки кампанията на бившите управляващи, че машинното гласуване ще е провал, това не се случи. Броят възрастните хора, участвали във вота, е значителен. Общо 188 машини са били използвани в този ден в страната и нямаше данни за избиратели, които да са отказали да упражнят правото си на глас заради машините. Не са регистрирани и проблеми със самите устройства. Самото съобщение, че една от машините е спряла, се оказа неточно - от ЦИК уточниха, че причината не е повреда, а просто в продължение на 5 минути никой не е гласувал на устройството", каза ген. Милев.

Срещите на БСП с избиратели показват, че и най-възрастните хора успяват да се справят със симулатора и не се притесняват, когато им се обясни или когато прочетат спокойно инструкциите на екрана.

Изборите в Благоевград показаха по-категоричен начин, че ГЕРБ безвъзвратно си отиват от властта. Кандидатите на БСП и Има такъв народ ще премерят сили на втори тур, припомнят още социалистите.