Коалиция "БСП за България" представи листата и приоритетите си в Омуртаг и Опака

Коалиция "БСП за България" представи листата и приоритетите си в Омуртаг и Опака

Кандидатите на коалиция "БСП за България" откриха кампанията си в Опака. В сряда вечер те бяха на среща с жителите на Омуртаг на площада в града. "На терен усещаме, че готовността за подкрепа към БСП расте. Като че ли страхът е отстъпил пред надеждата, че моделът на управление най-после ще се промени. Хората разбират, че ролята на БСП в следващия парламент ще е ключова и без нашата политическа сила не може да се сформира стабилно правителство", подчерта водачът на листата ген. Кольо Милев, която е под номер 4 в бюлетината.

В мое лице избирателите в областта могат да разчитат на човек, който е прагматик и родолюбец.  Гордея се, че съм български генерал и съм бил част от армията ни в най-важните й моменти.  Нашата цел е да консолидираме гласовете за промяна. Битката с ГЕРБ я водим вече 4 години в парламента, още преди по площадите да се появят т.нар. протестни партии", каза ген. Милев.

Единственият начин да върнем или да накараме хората да останат в България е да повишим качеството на живот. А това означава дългосрочни инвестиции, с малки стъпки,  а не с популизъм и с наливането на аванси за саниране на язовири или строеж на стадиони в празни села, както правят ГЕРБ от години. Малките стъпки не носят бързи политически дивиденти, но могат да спасят страната ни. За БСП е крайно време държавата да си дойде на мястото, да върне сигурността в селата, да осигури подкрепа за българските села и за младите семейства, смятат социалистите.

БСП е настоява за премахването на пазарния принцип в здравеопазването и образованието в следващото управление. "Няма алтернатива на безплатното и общодостъпно образование и здравеопазване. Държавата трябва да създаде условия за младите специалисти да останат в по-малките населени места. Има механизми - с жилищна политика и с други стимули, с гъвкави решения с времето,  в което са на разположение личните лекари в малките села", е мнението на д-р Светослав Стефанов, който е втори в листата на коалицията.

"Икономиката може да заработи с много по-добри обороти при нов модел за икономическо развитие. Наша грижа е разширяване и защита правата на работниците, подкрепа за малкия и средния бизнес, родното производство, индустрия, земеделие", заяви представителят на БСП - Попово Николай Черкезов, трети в листата.

Гръцките производители на ягоди получават субсидии, несъизмерими с помощта, която взема един български производител. Затова не е за чудене защо и в България, и в Румъния вървят гръцките ягоди. Политиката спрямо земеделието трябва да се промени", категоричен е представителят на АБВ в листата Венцислав Илиев, четвърти в листата.

"За младите е проблем да планират бъдещето си тук и това е причината да напускат страната. Ако имат предвидим хоризонт и управление, в което да имат доверие, демографската картина ще започне да се променя. Едно от първите ни предложения ще е за необлагаем минимум от доходите за млади семейства. Таи първа стъпка ще даде малко спокойствие на активното поколение, което отглежда децата си в България", заяви Илия Илиев, пети в листата на коалицията.

"Всички бяхме свидетели на раздаването на пари от Борисов през прозореца на джипката. А това е възможно, защото умишлено е подценявана приходната част на бюджета. С формирания излишък се "възнаграждаваха" верните на премиера фирми и хора. БСП е единствената партията, която има и управленския капацитет, и политическата воля да промени тези порочни практики, ощетяващи държавата с милиарди левове годишно", обясни Павлинка Тасева, която е финансистът в листата.

"Пълен  е провалът на правителството на ГЕРБ в съдебната система. Върховенството на закона се погазваше години наред, а корупцията пропиваше във всички сфери на живота. Днес виновните безочливо агитират с посланието, че ще слагат ред в хаоса. Единствена БСП има цялостна програма за управление. Ще работим за такъв законодателен процес, който не допуска повече лобистки и корупционни текстове в парламента", заяви Десислава Петрова, адвокат и седма в листата.

Държавата да финансира през бюджета само държавни и общински училища, да се направи задълбочен анализ на учебните програми и учебниците. Целта е училището да дава високо качество, да се повиши функционалната грамотност ученици, да се осигурят безплатни детски ясли и градини. Това са приоритетите в образованието, които представи Дарина Георгиева, която е осма в листата.