Кое ни прави по-силни

2014-09-06 10.24.26Съединението на Княжество България и Източна Румелия на 6 септември 1885 г. е една от най-лелеяните мечти и най-справедливата кауза за българския народ. Този акт открива нов път - най-вече политически, но и не по-малко икономически пред "младата", макар и на цели 12 века държавност на българите. Европейското признание е години по-късно, но ние българите с кръвта си защитаваме нашата цялост по бойните полета на Сръбско-българската война! Когато един народ и една нация са единни, не съединение, а единение на тази нация и народ ни прави по-силни!
Днес, на празника на Съединението, в с. Буховци се проведе Петият Тракийски събор "Фисекът пее". Организаторите благодариха за упоритостта на Община - Търговище, с която поддържа народната традиция жива. Съборът събра състави и групи от 15 населени места в Североизточна България, предимно населени с тракийци, които заредиха с много емоции и слънчеви усмивки присъстващите. Румяна Кръстева - председател на Тракийско дружество "Капитан Петко Войвода" - Варна поздрави присъстващите и пожела всички да бъдем достойни чеда на Майка България, както патронът на дружеството.
Сред гостите бяха кметът на Община Търговище д-р Красимир Мирев (заедно с малкия си внук), водачът на листата на Коалиция "БСП Лява България" - Явор Куюмджиев, кандидати за народни представители от листата на ПП "ГЕРБ" и много ентусиасти за съхранение на традициите и българщината.
Снимки от събитието: тук