Михаил Миков посети Търговище

6Търговище е еталон за социална политика, пример за всички структури на БСП и за другите кметове в цяла България. Това заяви председателят на Националния съвет на Българската социалистическа партия Михаил Миков пред стотиците членове, симпатизанти на партията и граждани, събрали се в Младежкия дом в града. Михаил Миков, заедно с други членове на НС на БСП посети Търговище за да участва в отворена работна среща с кандидатите за кметове и общински съветници на партията с областта. В рамките на срещата той връчи електронните членски карти на част от над 50-те младежи, станали членове на БСП-Търговище в последните месеци.

"Тези млади хора, на които днес връчвам партийните книжки, са причината БСП да продължава да се бори", заяви Михаил Миков. С емоционална импровизация, младежи от цялата област заявиха своята твърда убеденост в нуждата от лява политика в България и своята готовност да се борят за нея. Те бяха категорични, че именно БСП е партията, в която искат да се развиват, защото тя защитава интересите на младите хора и подпомага тяхното развитие.

На срещата присъстваха и председателят на БСП - Търговище Явор Куюмджиев, Стефан Стефанов - член на ИБ на НС на БСП, кандидатите за кметове на общини в област Търговище, на населени места и водачите на листите на левицата.

Михаил Миков припомни, че освобождаването от такси за детски градини, изграждането на площадки и пенсионерски клубове не са даденост, но хората бързо свикват с тях и забравят, че това е политика на конкретната градска управа и тя изисква време и усилия на цял екип. "Такива хора, които провеждат тази политика, трябва да се подкрепят, иначе тя лесно може да бъде сменена от друга. Преди последните парламентарни избори никой не е обещавал да вдига данъците, но ги вдигат; никой не е обещавал да прехвърлят част от бюджета за образование в частните училища, но го направиха; не са обещавали част от болните да се окажат недостатъчно болни, че да ги лекуват по нормалните здравни пътеки, а трябва да чакат; не са обещавали нови 16 млрд. външен дълг, но го изтеглиха; не са обещавали да вдигат пенсионната възраст, но я направиха 65-67 години. Освен това, намериха допълнителни средства за отбрана,  но не и за увеличаване на заплатите на учителите и за коледни надбавки за пенсионерите. Тези, които направиха всичко това само за година сега имат своите кандидати, но в същото време станаха причина хората да загубят доверие в политическата класа и политиците като цяло", обясни лидерът на левицата.

Михаил Миков коментира, че за да запазят властта си, управляващите стимулират квази и малки партийки, които рушат лявото представителство, необходимо, за да се противодейства на дясната политика и да се защитават постигнатите социални придобивки. "Заради политиците, които лъжат надеждите на хората, прескачат от партия в партия, за да обслужват своите интереси, хората са загубили вяра, че гласът им е важен, за да се представляват техните интереси. Кандидатите на левицата обаче ще се борят за връщането на доверието на хората", категоричен бе председателят на БСП.

Михаил Миков подчерта, че има два типа кметове - такива, които въпреки неосигуреността намират начин да компенсират социалните дефицити и други, които казват няма пари, важни са ми капиталовите разходи. "БСП и кандидатите й избират подхода, който защитава и левите стандарти, и интересите на хората", заяви лидерът на левицата. По думите му на предстоящите избори кандидатите на БСП в Търговище ще постигнат достоен резултат, за да се запази направеното и достоен, за да се продължи и надгражда.

"При срещите с хората от общината видях загриженост за бъдещето на Търговище, за нашите деца, но и много усмивки в младите хора. Това ме кара да работя за каузата - създаване на по-добър живот за хората". Това заяви кандидатът на левицата за кмет на Търговище Деян Цонев. Като негов приоритет той посочи социалната политика по отношение на всички хора в Търговище. упките трябва да се запълнят и водопроводът да се оправи, но трябва да се задържат хората в общината, иначе за какво е всичко останало", заяви Диан Цонев  и добави, че Търговище е една социална община в момента и той, и листата за общински съветници ще се борят за надграждане на вече създаденото.

"Имам най-добре структурираната програма за действие, в която са ясни дейности, срокове, източници на финансиране" обви категорично  кандидатът за кмет на Търговище от БСП.

Водачът на листата на БСП Красимир Мирев заяви, че БСП винаги ще е на предния фронт в борбата за защита интересите на гражданите, както е била и до сега. Той подчерта, че Търговище е общината с най-ниски местни данъци и такси, което е доказателство за  провежданата лява политика в общината.

"Да, аз също мога да кажа, че Търговище е пример за добре провеждана социална политика. При нас са идвали и кметове от ГЕРБ, цъкат с език, искат да използват нашия опит при тях. Но истината е, че те нямат политическата свобода да направят, каквото трябва за техните жители. Ако централната политика на ГЕРБ е да се харчат пари предимно за капиталови разходи, кметовете не смеят на своя глава да заделят бюджет за социални разходи", обясни Красимир Мирев.

Д-р Мирев използва срещата, за да припомни, че взирайки се в дребните неуредици във всеки град, не обръщаме досатъчно внимание на по-сериозните заплахи, свързани с бежанската криза и фактическото състояние на война в Сирия и Ирак. "Всички говорят за инфраструктурата, за детските площадки, за спортни зали… А никой не смее да каже как ще реагират общините, ако бежанците по някаква причина спрат да заобикалят България и бъдат принудени да останат тук? Правителството фактически бездейства, няма план за действие, но ако утре в кой да е град се наложи да настанят няколко хиляди бежанци, те ще бъдат наша грижа - на общината, не на държавата. Затова, ние в община Търговище потърсихме резерви, започнахме да заделяме средства за кризисни ситуации. Защото утре, ако дойдат бежанци тук, никой няма да гледа дупки по пътя и несветещи лампи! Хората с пари винаги ще намерят решение за себе си и семействата си в такава ситуация, а накрая пак онези, другите, с по една риза на гърба, пак те ще трябва да опазят България", емоционално заяви досегашният кмет на Търговище.

Снимки от срещата може да видите тук.