Пресконференция по повод вдигането на такси, цени и услуги в община Търговище.

Председателят на Общински съвет на БСП-Търговище - Светослав Стефанов, водачът на групата общински съветници на БСП - д-р Красимир Мирев, Илия Илиев, Десислава Петрова и Николай Златков дадоха пресконференция по повод въвеждането на таксите за детските градини и повишените такси като цяло, както и позицията на БСП по отношение на бизнес плана на Асоциация по ВиК и цената на водата.

Д-р Мирев сподели позицията на групата ни съветници по повод въвеждането на таксите в детските градини. Той  отбеляза, че основният аргумент на вносителите на докладната за въвеждането на таксите е дисциплинирането на родителите.

Според него и групата ни общински съветници това е дискриминационна мярка към останалите родители, които абсолютно сериозно и редовно си водят децата в детските градини.

Красимир Мирев напомни основната цел за въвеждането на безплатни детски градини, а именно да се даде възможност на всички родители, които имат желание да водят децата си на детска градина.

Съветниците отбелязаха, че се наблюдава тенденция за покачване на всякакъв вид такси, цени и услуги без реална аргументация.

Илия Илиев изрази мнение, че с приемането на докладната за възстановяването на таксите за детските градини, които са различни: за града-2 лв, а за малките населени места-1 лв и докладната за преобразуване на детските градини извън града във филиали на градските, изпадаме в ситуация, в която се дискриминират родителите.

По темата за бизнес плана на Асоциация по ВиК и цената на водата, д-р Мирев подчерта някои сериозни притеснения. Едното от които е, че на сесията бе подкрепен бизнес планът на Асоциация по ВиК, по който все още няма решение на ДКЕВР за цената на водата. Другото притеснително е неяснотата покрай тегленето на заемът от Световната банка - кой ще го изтегли и кой ще го изплаща, общината или държавата?

Един от основните въпроси, които общинските съветници от БСП задават по темата е: Как би се отразило поскъпването на цената на водата върху гражданите на общината и местния бизнес?
Според тях това би довело до сериозен удар върху малкия и средния бизнес. Голяма част от месечната сума, която се изплаща на ВиК е от бизнеса, а съществува реален риск големите консуматори да изградят собствени източници на вода, тогава огромната тежест ще падне върху гражданите.