Водачът на листата на БСП ген. Кольо Милев се срещна с жители на антоновски села

"Жителите на Стеврек не искат да бъдат агитирани. Искат държавата да си е на мястото, когато имат нужда от нея - да ги защити при бедствие, да им осигури здравни грижи и сигурност в домовете. Това са истински, читави хора, които не се оплакват. Но това не означава, че нямат проблеми и че властта не им е длъжник в много отношения", каза водачът на листата на коалиция "БСП за България" ген. Кольо Милев след срещите си с жителите на селата Стеврек, Изворово и Таймище в община Антоново заедно с председателя на Общински съвет на БСП Нели Николова.

Селата в Антоново са илюстрация на демографската ситуация в тази част от България. Поне половината от населението е мигрирало в чужбина или в по-големите градове в търсене на препитание. Останалите тук ги храни земята и отглеждането на животни. Фирми, в които да работят, почти няма. В Стеврек 50% от жителите са в чужбина, а останалите 250 души разчитат едни на други, за да се справят с живота. Чакат лятото, когато роднини и близки се прибират за по седмица - две от Германия, Франция, Англия.
В Стеврек не са забравили и наводнението през юни, когато пострадали, за щастие, нямаше, но къщите и дворове бяха залети от пороя. След наводненията кметството кандидатства за средства от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии за възстановяване на щетите, но все още очаква помощта.

Село Изворово е трето по брой население в община Антоново след селата Трескавец и Стеврек. По голяма част от работоспособното население работи в чужбина, а останалите се препитават с дърводобив, гъби, билки и др. Негативните демографски тенденции в общината се отнасят и за с. Изворово. Преди 1989 г. тук са построени читалище, детска градина, театрална зала, които функционират и сега, но с далеч по-малко посетители. В училището "Д-р Петър Берон" се обучават само 15 ученици, 20 са децата от ДГ "Шестте Ястребинчета".

БСП ще продължи започналия през 2005 г. процес на финансова децентрализация, с който да се регламентира оставането на една част от данъците в местните, а не в републиканския бюджет. "Тази мярка ще даде допълнителен ресурс на общините да се справят с местните проблеми. Партията ни застава и зад засилването на контрола на по изразходването на средствата с участието на кметовете на малките населени места", посочи ген. Милев. Той се ангажира като народен представител да не дели населените места на малки и големи и да поставя еднакво проблемите им в парламента.