Всеки българин има в сърцето си този неустоим порив за свобода!

Пред паметната плоча

Пред паметната плоча

Председателят на НС на БСП Михаил Миков чества Деня на независимостта в Търговище.
В 10.30 часа той, заедно с кандидатите за народни представители от "БСП Лява България" за 28-ми многомандатен избирателен район и представители на младежкото обединение в БСП, поднесоха венци и цветя на Войнишкия паметник в града, защото точно на саможертвата на хилядите безименни герои, загинали във войните за национално обединение, можем днес да тачим този голям празник.
По традиция на този ден се чества и друго важно събитие в местната ни история - на 24 август 1943 г., в гората край търговищкото село Осен, е създадена Девета въстаническа оперативна зона за организирана въоръжена борба срещу тогавашната фашистка власт. Михаил Миков, кметът на Община Търговище д-р Красимир Мирев, водачът Явор Куюмджиев и всички кандидати за народни представители от "БСП Лява България" в 28 МИР, както и кандидати за народни представители от 30 МИР Шумен, активисти и симпатизанти на партията поднесоха венци и цветя пред паметната плоча, издигната по този повод.
Областният председател на БСП, Свилен Василев, връчи на Миков червена папка с имената на 216-те жертви на антифашистката борба от търговищка област, между които и невръстните шест ястребинчета. "Трябва да знаем и помним историята си, и да се поучаваме от нея!".
Михаил Миков изтъкна: "Поздравявам целия български народ по повод Деня на независимостта. Искам да подчертая, че има много кътчета от България, които са част от нейната независимост. Всеки българин държи в сърцето си част от историческите пориви за свобода, за независимост, за справедливост. Празникът събира хората не само в големите градове, но и на исторически места като тук, на "Партизанска поляна". Той сподели, че икономическата независимост е също много важна и че България трябва да отстоява, на първо място, интересите на гражданите, защото не може да има национална държава без икономическа независимост.
"България винаги трябва да е независима държава!" - беше категоричен водачът на листата Явор Куюмджиев и допълни: "Ние като истински патриоти, с повече от 120 годишна история, винаги ще бъдем стожер на демокрацията, независимостта и социалната справедливост!"
По-късно Михаил Миков, Явор Куюмджиев и останалите кандидати за народни представители на "БСП Лява България" от Търговище се включиха в деветия традиционен народен събор "Под крушата на осенската поляна", организиран от Община Търговище и кметовете на населените места в района. Гостите обиколиха всички 22 шатри на читалища и пенсионерски клубове и се впечатлиха от традиционните ястия, предмети от бита и демонстрираните различни занаяти, характерни за нашия регион.
В празничната програма взеха участие Мая Нешкова и обичаният от всички ансамбъл "Мизия".
Повече от събитията тук