Защо най-ниските пенсии се увеличават по-малко от високите?!

plo6tad2Известният лекар Светослав Стефанов от Търговище, втори в листата на "БСП-лява България", се срещна днес с възрастни хора в пенсионерския клуб на ул. "Раковски" в града.
Интересът към разговора с кандидата за народен представител беше голям и хората поставиха редица наболели въпроси, свързани с тяхното ежедневие.
Основна тема на срещата бяха пенсиите. Събралите се възрастни хора, попитаха защо най-ниските пенсии се увеличават по-малко от високите?
Д-р Стефанов обясни, че пенсиите се изчисляват върху заплатата, на която са били осигурявани работещите и общия им трудов стаж, приравнен към трета категория труд, и затова всяко увеличение се определя именно на тази база. Поради това, колкото и да се увеличават пенсиите, те винаги ще бъдат съобразени с тези два основни компонента.
Другата тема, която вълнува възрастните хора е цената на тока. Те искаха да разберат, още колко увеличение могат да очакват и споделиха притесненията си, че дори и 10-те процента, с които скочи цената от 1 октомври, вече са им непосилни. Кандидатът за народен представител заяви, че БСП намали тока по време на правителството с нейния мандат и е имала план как да задържи цената в нормални и поносими граници. Д-р Стефанов припомни как социалистите внесоха през пролетта предложения за промени в закона, според които държавата да изкупува не 30, а 20 процента от тока от възобновяемите енергийни източници. Така цената му щеше да се задържи по-ниска. Но президентът Плевнелиев наложи вето и не позволи това да се случи. Тези ВЕИ-та са свързани с хора, близки до президента и до ГЕРБ, припомни д-р Стефанов. Освен това, България има дългосрочни договори с т.нар. "американски ТЕЦ-ове", сключени още по времето на Иван Костов. Токът, който държавата изкупува от тях също е на висока цена и затова и потребителите плащат повече. Докато не се решат тези проблеми, не може да се задържи поскъпването. "БСП искаше да го направи, но не ни стигна времето, заради това, че правителството беше принудено да подаде оставка" - каза д-р Светослав Стефанов.
Възрастните хора от клуб "Раковски" споделиха, че вече не могат да си позволяват както преди да ходят на почивка. Д-р Стефанов им напомни, че Община Търговище е една от малкото, които са запазили почивната си база на морето. Той припомни, че всяка година пенсионери от града ползват преференциални цени за почивка на базата в Балчик и така, за възрастните хора, отдихът в морския курорт е достъпен.